Strategiearchitectuur: een model op een A4

Met een living businessmodel kan de strategische opgave van een organisatie worden gemodelleerd. Het resultaat hiervan is de strategiearchitectuur.

Omdat het over de strategie gaat, is het een systeemmodel van een organisatie met een hoog abstractieniveau. Het past zelfs op een A4’tje, en bovendien biedt het veel meer inzicht dan andere businessmodellen, omdat causale verklaringen goed zijn aangegeven: ‘what causes what’.

Als manager hoef je het model niet zelf te kunnen bouwen, maar je moet er wél mee kunnen werken. En dat wil je ook, want het levert je veel op.

De strategiearchitectuur helpt je de strategierealisatie te volgen

Helder en overzichtelijk. Tegelijkertijd bevat het model een hypothese: het laat zien hoe geld zou kunnen worden verdiend, aan welke knoppen gedraaid kan worden en wat de grenzen zijn waar je als organisatie tegenaan kan lopen.

Forward thinking

Hoe komt zo’n hypothese tot stand? Daarvoor zijn de inzichten van de verantwoordelijke managers nodig. Die zijn essentieel. Daarom wordt er veelal gemodelleerd in het MT, vaak onder leiding van een facilitator. Een modelleur bouwt vervolgens het model met de juiste software.

Modelleren met het eigen team werkt top. Managers ontwikkelen een wendbare mindset en het draagt bij aan ‘forward thinking’.

Business Flight Simulator

En precies dát is wat je nodig hebt om met de Business Flight Simulator aan de slag te gaan. Is dit model klaar, dan kan het team naar hartenlust experimenteren en leren zodat de beste strategische managementbeslissingen kunnen worden genomen. Die vergelijk je met de werkelijkheid en zo kan het model (en dus de simulatie) weer worden verfijnd en verbeterd. Niet voor niets noemen we het dan ook een ‘living’ businessmodel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *