Denken in systemen vaag? Integendeel!
Als je mijn posts volgt, weet je dat de motor van een business flight simulator een living business model is. Je kunt gewoon niet zonder. In deze blog wat meer informatie.
Om living business models te bouwen moet je in systemen denken. ‘Systems thinking’ is de toepassing van system dynamics. Bij tal van situaties leidt systems thinking tot heldere vaak verrassende inzichten en zo weer tot betere besluiten.
Stock and flows
System dynamics is gebaseerd op combinaties van ‘stocks and flows’. Die combinatie bepaalt de geleverde prestatie. Hoe gaat dat in zijn werk? Stocks zijn een accumulatie van resources zoals klanten, medewerkers, leveranciers, geld, of capaciteit. Deze resources kunnen toe- of afnemen. Daarvoor zorgen de flows: dat zijn stromen die de stocks laten toenemen (inflow) of afnemen (outflow). Met de stocks en flows kunnen we relatief eenvoudig schema’s tekenen die laten zien hoe het systeem werkt. De stocks zijn boxen, de flows zijn de pijlen.
Hier volgt een (eenvoudig) voorbeeld.
(Bron: Business Flight Simulator, blz 45)
Het concept ‘stocks and flows’ is bedrieglijk eenvoudig. Maar ondanks die eenvoud kun je heel nauwkeurig de systeemprestatie bepalen. In dit voorbeeld gaat we uit van een bestand van 500 medewerkers; dat aantal wordt beïnvloed door de flows. In dit geval is de instroom 15 medewerkers per maand en bedraagt de uitstroom 8 % van het bestand aan medewerkers (ook per maand). Simpel toch? Maar probeer nu eens intuïtief in te schatten hoe het medewerkersbestand er na 10, 20 of 30 maanden uitziet. Dat valt tegen. Maar met dit model is het resultaat precies te bepalen. In de box ‘Medewerkers’ zie je het resultaat. In 36 maanden is het personeelsbestand teruggelopen tot ca. 200 medewerkers. Denken in systemen is dus niet vaag. De software doet het rekenwerk. En biedt de optie om variaties te gaan testen. Bijvoorbeeld een uitstroom van 6 medewerkers per maand; of een andere instroom. Wat je maar wilt.
Systems thinking
Met systems thinking kunnen we complexe situaties naar dit type modellen vertalen. Hiermee kunnen we de toekomstige prestaties van een organisatie in beeld brengen (ofwel: simuleren). De system dynamics software doet het rekenwerk. In een volgend blog laat ik zien hoe een systeemmodel gemaakt wordt van een complexe bedrijfssituatie. Alvast meer weten? Lees dan mijn boek Business Flight Simulator.